Panorama 1453’te Fetih Coşkusu

Panorama 1453 Tarih Müzesi resim ve kompozisyon yarışmasında dereceye girenlerin ödülleri, müze önünde düzenlenen törende sahiplerini buldu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş.’nin İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile ortaklaşa düzenlediği ve bu yıl beşincisi gerçekleştirilen “İstanbul’un Fethi ve Panorama 1453” konulu resim ve kompozisyon yarışmasında dereceye girenlere ödülleri, “Panorama 1453 Tarih Müzesi”nin önünde düzenlenen törenle verildi.

563'üncü ziyaretçiye hediye

Fethin yıldönümü olan 29 Mayıs’ta 5 bin 200 kişinin ziyaret ettiği müzenin önünde düzenlenen tören, mehter konseri ile başladı. Daha sonra, fethin 563’üncü yılı olması münasebetiyle 29 Mayıs’taki 563’üncü ziyaretçi olan ve Balıkesir/ Bandırma’dan müzeye gelen 10 Yasındakı Mert Kemal Küreci’ye fetih tablosu ve hatıra madalyonu hediye edildi.

Daha sonra, törenin açılış konuşmalarına geçildi.

Doğan: Müzemizin kültür faaliyetleriyle de anılmasından memnuniyet duyuyoruz

Kültür A.Ş.’nin Panorama 1453 Tarih Müzesi’nden de sorumlu İdarî İşler Müdürü Salih Doğan, törende yaptığı konuşmada, yarışmayı öncelikli olarak gençlerde tarih bilinci oluşturmak, bunun yanı sıra sanat ve edebiyat alanında kabiliyetli gençlerin tespit ve teşvik edilmesine katkıda bulunmak amacıyla düzenlediklerini belirtti. Doğan, İstanbul İl Millî Eğitim Müdürlüğü ile işbirliği hâlinde düzenledikleri ve geleneksel hâle getirdikleri yarışmaya olan ilginin her yıl biraz daha arttığını görmekten memnuniyet duyduklarını dile getirdi.

Yarışmada dereceye giren öğrencileri gelecekte birer ressam ve yazar olarak göreceklerine inandığını ifade eden Doğan, “Bir kültür kurumu olarak, müzemizin adının böyle bir kültür-sanat faaliyeti ile birlikte anılmasından da ayrıca memnuniyet duyuyoruz” dedi.

Doğan, bu gün yarışmada dereceye giren öğrencilerin yanı sıra, İstanbul’un fethinin 563. yıldönümü olması münasebetiyle, müzenin bu günkü 563’üncü ziyaretçisi ile fethin gerçekleştiği yıla atfen 1453’üncü ziyaretçisine üç boyutlu fetih tablosu hediye ettiklerini de hatırlattı. Doğan, “Hediye vermeyi, güzel sürprizler yapmayı seviyoruz ve 29 Mayıs tarihinin herkes için önemli ve unutulmaz bir gün olmasını istiyoruz” dedi.

Afyoncu: Aynı temalarla sosyal medyada da yarışma düzenlenmeli

Doğan’ın ardından kürsüye gelen tarihçi yazar Prof. Dr. Erhan Afyoncu, Kültür A.Ş.’nin sergilediği eğitimci-müzeci işbirliğinin, gençlere tarih şuuru kazandırılması açısından bütün müzelere örnek olabilecek derecede takdire şayan bir uygulama olduğunu ifade etti. Prof. Afyoncu, önümüzdeki yıl aynı temalarla sosyal medyada da bir yarışma düzenlenmesi teklifinde bulundu.

Kütük: Bütün eserler ödüle lâyıktı...

Kültür A.Ş. Genel Müdürü Nevzat Kütük ise, yarışmanın paydaşı olan İl Millî Eğitim Müdürlüğü’ne teşekkür ederek başladığı konuşmasında şunları söyledi:

“Yarışma, artık müzemizle özdeşleşip geleneksel hâle geldi. Yarışmaya katılan ve dereceye giren bütün öğrencilerimizi, öğretmenlerini ve okul müdürlerini tek tek tebrik ediyorum. Şüphesiz, yarışmaya katılan bütün eserler ödüle lâyıktır; ama elbette jürimiz ilk 3 derece ile mansiyon ödüllerini tespit etmek zorundaydı. Tekrar, yarışmaya katılan ve dereceye giren öğrencilerimizi tebrik ediyor, gözlerinden öpüyorum.”

1453'üncü ziyaretçiye hediye

Törende daha sonra fethin gerçekleştiği yıla atfen 1453’üncü ziyaretçi olan ve Malezya’dan gelen Mumna Saide’ye, Genel Müdür Nevzat Kütük, bir tablo ve hatıra para hediye etti.

Ardından, yarışmada dereceye giren öğrencilerin resimlerinden oluşan sergi gezildi.

Daha sonra, yarışmada dereceye giren öğrencilere ödülleri takdim edildi.

Törende resim ve kompozisyon dallarında birincilere ödüllerini Kültür A.Ş. Genel Müdürü Nevzat Kütük, ikincilere Prof. Dr. Erhan Afyoncu, üçüncülere ise Kültür A.Ş. İdarî İşler Müdürü Salih Doğan takdim etti. Mansiyon ödülüne lâyık bulunan öğrenciler de ödüllerini, Panorama 1453 Tarih Müzesi İşletme Şefi İbrahim Hakkı Yüksek’in elinden aldılar.

Törende, dereceye giren öğrencilerin okullarına da Panorama 1453 Tarih Müzesi’nin üç boyutlu tabloları hediye edildi.

Ödül törenine, tarihçi, yazar Prof. Dr. Erhan Afyoncu da katıldı. Afyoncu, törenin ardından, müzedeki üç boyutlu panoramik tablodaki tasvirlerden hareketle İstanbul’un fethi hakkında bilgiler verdi.

Gün boyunca ziyaretçilere fetih armağanı olarak müze hatıra madalyonu dağıtıldı.

Kompozisyon dalında ilk 3 derece

Yarışmanın liseler arasında düzenlenen kompozisyon dalında birinciliği Üsküdar Özel Biltek Anadolu Lisesi öğrencisi Hüsne Yanıkkaya, ikinciliği Gaziosmanpaşa Mevlana Anadolu Lisesi öğrencisi Zübeyr Erkam Öcal, üçüncülüğü Fatih Semiha Ayverdi Anadolu Lisesi öğrencisi Feyza Nihal Uğur elde etti.

Kompozisyon dalında mansiyon ödülü almaya hak kazanan isimler ise şöyle:

Esranur Büyükadalı (Üsküdar Özel Asfa Fen Lisesi)

Büşra Ercan (Tuzla Tuğrulbey Anadolu Lisesi)

Muhammet Fatih Akgül (Fatih Cibali Erkek Anadolu İmam Hatip Lisesi)

Mihriban Akkaya (Bağcılar Yavuz Sultan Selim Çok Programlı Anadolu Lisesi)

Umurcan Zengin (Beylikdüzü Azem Yükseloğlu Anadolu İmam Hatip Lisesi)

Resim dalında ilk 3 derece

Yarışmanın ortaokullar arasında düzenlenen resim dalında ise birinciliği Pendik Çamçeşme İmam Hatip Ortaokulu öğrencisi Muhammet Şerif Başarslan, ikinciliği Kağıthane Ahmet Çuhadaroğlu Ortaokulu öğrencisi Tuba Pamuk, üçüncülüğü Güngören Gaziler Ortaokulu öğrencisi Bahar Balaban elde etti.

Resim dalında mansiyon ödülü almaya hak kazanan isimler ise şöyle:

Busenur Topal (Bahçelievler Yunus Emre İmam Hatip Ortaokulu)

Kardelen Boz (Pendik Özel Pendik Biltek Ortaokulu)

Savaş Umdu (Zeytinburnu TOKİ Seyit Nizam Şehit Semih Balaban İmam Hatip Ortaokulu)

Fatma Zehra Akcan (Bahçelievler Bülent Ecevit Ortaokulu)

Hilal Ayça Bingöl (Maltepe İBB Barbaros Hayrettin Ortaokulu)