25. Uluslararası Panorama Konferansı Macaristan’da Yapıldı

Panorama 1453 Tarih Müzesi, Macaristan'da gerçekleştirilen IPC Uluslararası Panorama Konferansı’na katıldı.

Panorama 1453 Tarih Müzesi, Macaristan'da gerçekleştirilen

IPC Uluslararası Panorama Konferansına katıldı

IPC Uluslararası Panorama Konseyi’nin 25. Konferansı, bu yıl 28 Eylül’de Macaristan  Szeged  Şehri Opusztaszer National Heritage Park’ta Feszty Panorama Müzesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Her yıl bir başka ülkede düzenlenen konferanslarda bu yılın teması “Panoramalarda Kurgu ve Gerçeklik” olarak belirlenmişti. Kistelek şehrinde Hotel Aqua Konferans Salonu’nda Parlamento Üyesi Sandor Farkas ve Kistelek Belediye  Başkan Yardımcısı Gabor Darabos’un açılış konuşmaları ile başlayan programda, İPC Panoroma Konsül Başkanı Sara Velas’ın konuşmasının ardından topluca akşam yemeğine geçildi.

Konferansın ikinci günü, Macaristan Ulusal Varlıklar Yönetimi Başkanı Peter Kertesz’in kültürel mirasın korunması konulu açılış konuşmasından sonra Transilivanian Panorama Başkanı Istvan Kovacs’ın  müze galerisindeki sergiler ve panorama konulu tanıtımının ardından sergilerin gezilmesinden sonra topluca konferans salonuna geçildi.

Macar Halk Dansları Ekibinin sunduğu kısa gösteriden sonra İPC Başkanı Sara Velas’ın kısa konuşmasının ardından sunumlara geçildi.

29 Eylül günü 12 sunumun gerçekleştiği konferansın üçüncü gününde ise 7 sunumun  yapıldığı konferansta İBB Kültür AŞ Panorama 1453 Tarih Müzesi adına Müze Müdürü Salih Doğan tarafından “Panorama 1453 de Kurgu ve Gerçeklik “konulu bir konferans verildi.

Sunumlardan sonra İBB Kültür AŞ Panorama 1453 Tarih Müzesi armağanı olarak İPC Başkanı Sara Velas’a ve Müze Müdürüne Fatih Sultan Mehmet Han’ın minyatür heykeli hediye edildi.

İPC Üyeleri ve katılımcıların yaptığı değerlendirme toplantısı ve bir sonraki 2017 konferansı için aday ülke USA New York şehri ve Türkiye İstanbul / Samsun önerileri tartışıldı. Üyelerin çoğunluğu 2010’da ki konferansın çok başarılı olduğunu ve İstanbul’un fantastik bir şehir olduğunu ifade edip istanbul’da olması yönünde oy kullandı. Yapılacak değerlendirme sonucunda yönetim, bir ay içerisinde konferansın hangi şehirde yapılacağını karara bağlayacak ve üyelerine duyuracak.

Program sonunda Ospustaszer Heritage Park, göçebe köyünde oluşturulan göçebe yurtları gezildi; ok atma ve at binme gibi aktiviteler ile tarihî kostümlerle sunulan gösteriler izlendi. Daha sonra park içerisindeki müze evler ve yaşam alanları gezildi.

Alanda yel değirmeni, eski okul, dükkân ve tarım araçlarının sergilendiği mekânlar, farklı bir anlayışla korunmuş ve canlı, dinamik sergileme yöntemi ile ziyaretçilerin ilgisine sunularak hayli ilgi çekici bir etnopark oluşturulmuş.

1 Ekim günü Müze Koordinatörü Gabor Turda’nın başkanlığında yapılan tarihî şehir Szeged gezisi sonrasında katılımcılar, öğle yemeğinin ardından tren garından ülkelerine uğurlandılar.

Konferansa dünyanın birçok yerinden IPC üyeleri, mimarlar, sanatçılar, koleksiyonerler, konservatörler, küratörler, tarihçiler ve sanat tarihçileri, kütüphaneciler, müze müdürleri ve personeli, 360 ° fotoğrafçılar, araştırmacılar, bilim adamları, mekânsal tasarımcılar, turizm geliştiricileri ile sanal ve artırılmış gerçeklik uzmanları katıldı.

Programda İBB Kültür A.Ş.'yi temsil eden Panorama 1453 Tarih Müzesi Müdürü Salih Doğan'a, müzenin işletme şefi İbrahim Hakki yüksek refakat etti.

25TH International Panorama Conference

Ópusztaszer National Memory Park