Bulgaristan “Plevne 1877”den Kültür A.Ş. Genel Müdürü Nevzat Kütük’e ziyaret

“Plevne 1877 Panorama Müzesi” Müdürü Milko Asparuhov, Sofya Büyükelçiliği Eğitim Ateşesi Şenol Genç başkanlığında bir heyetle Kültür A.Ş.’yi ziyaret etti.

Genel Müdür Nevzat Kütük, heyete, Kültür A.Ş.’nin faaliyetleri hakkında geniş bilgi verdi.

Dr. Milko Asparuhova, heyet adına yaptığı konuşmada, Panorama 1453 Tarih Müzesi ve Kültür A.Ş. hakkında önceden bilgi sahibi olduğunu, özellikle bu müzenin dünyada “tam panoramik” özelliği taşıyan bir müze olması bakımından çok etkileyici olduğunu söyledi.

Asparuhova, “Başta İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş olmak üzere Kültür A.Ş. Genel Müdürüne ve yöneticilerine teşekkür ediyorum. Ayrıca yayınlarınızdan da haberdarım. Böyle güzel, prestij eserler yayınladığınız için de sizleri ayrıca tebrik ediyorum” dedi. Asparuhova, İki müze arasında karşılıklı olarak konferanslar, sergiler gibi ortak etkinlikler düzenlemek  konusunda işbirliği yapılabileceğini belirterek, bu konuda birlikte çalışmaya hazır olduklarını kaydetti.

Kültür A.Ş. Genel Müdürü Nevzat Kütük de, “Dünyanın ilk panoramik müzelerinden birisi olan Plevne 1877 Müzesi yetkililerini ve Sayın Ateşemiz Şenol beyi burada görmekten ziyadesiyle memnun olduğumu belitmek isterim” dedi. Kütük, sözlerine şöyle devam etti:

“Tarih, elbette milletlerin dünya üzerindeki konumlarını belirleyen bir ilimdir. Belirli dönemlerde milletlere farklı roller verir, onlar da bu çerçevede başarı ya da başarısızlıklarıyla tarih sahnesinde yer alırlar. Bu çerçevede tarihin bir döneminde ortak bir geçmişi paylaştığımız insanlarla evrensel değerler düzleminde kültür, sanat, edebiyat, tarih ve müzecilik bağlamında bir arada olmaktan memnuniyet duyuyorum. Umarım, verimli ilişkiler geliştireceğiz ve ortak değerler üzerinden çalışmalar yapacağız.”

Sofya Büyük Elçiliği Eğitim Ateşesi Şenol Genç ise, “Plevne panoraması ile bu tür kültürel, sosyal ve sanatsal içerikli birlikteliklerin oluşturulmasından bizler de ziyadesiyle mutlu olacağız. Kültür ve sanatın ideolojisi olmaz. Barış ve dostluk adına bugünün değerleri üzerinden bir şeyler üretmek gerekir” diye konuştu.

Heyet, daha sonra Panorama 1453 Tarih Müzesi’ni  ve Topkapı Türk Dünyası Kültür Evleri’ni gezdi.

Kültür A.Ş. Genel Müdürü Nevzat Kütük, heyete, Kültür A.Ş. prestij yayınlarından “Eskimeyen İstanbul” kitabını armağan etti. Konuk heyet adına Dr. Asparuhov da Genel Müdür Nevzat Kütük’e Plevne kahramanı Gazi Osman Paşa’nın kullandığı mermilerden oluşan bir masaüstü küp plaket armağan etti.