HABERLER - DUYURULAR

MÜZENİN ŞİFRESİ: Fatih'in Saklı Portresi




Her ziyaretçinin gök kubbesini gördüğünde belli bir süre şaşkınlık yaşadığı, fethin gerçekleştiği sırada yaşananlara tanık olduğunda duygulandığı Panorama 1453 Tarih Müzesi, açıldığı 2009 yılından bu yana 3 milyonu aşkın kişi tarafından ziyaret edildi.


2350 m2 alana 10.000’e yakın insan figürünün resmedildiği müzede bir tasvir var ki görebilenleri hayrete düşürüyor. Müzeyi projelendiren ekip tarafından müzenin şifresi olması amacıyla hazırlanan tasvir, kendisine dikkatle bakanların ancak görebildiği bulutların arasına saklı fatih portresi. Şifre niteliğindeki portre hazırlanırken dönemin ressamı Gentile Bellini’nin gerçekçi bir dayanak olan tablosundan yola çıkılmış. Venedik’te yaşayan İtalyan ressam Belli’nin ölümünden bir yıl önce yaptığı tablo, padişahın yaşlılık zamanını resmediyor.


Şifre Son Anda Değişti

Müze yapım çalışmaları sırasında planlanan ilk şifre 2053’te yani fethin 600. yılında açılmak üzere gelecek nesillere mesaj niteliğinde içinde bir mektup bulunan bir sandık oluşturmakmış. Fakat bu fikirden son anda vazgeçilerek bulutların arasında İstanbul’u seyreden Fatih portresi yapmanın daha doğru olacağına karar verilmiş. Şifre niteliği taşısın diye de farklı teknikler kullanılarak zor görülmesi sağlanmış.


Müzede neler yaşayacaksınız…

Fetih'ten tam 559 yıl sonra, ister Sultan II. Mehmed'in ordusunda bir asker, ister bağımsız bir gözlemci veya yabancı bir gezgin olarak İstanbul'un fethine yeniden tanık olacak ve kente giriliş anını neredeyse aynen yaşayacaksınız. Macar topçu ustası Urban'ın döktüğü toplara dokunup Kostantinopolis'in surlarına doğru onların patlamalarına şahit olacaksınız. Sultan II. Mehmed'in binlerce askerinin tekbir seslerini ve Mehter Marşı'nı duyup belki de eşlik edeceksiniz. Dörtnala kalkmış atların nal seslerini, savaşan askerlerin kılıçlarından çıkan şakırtıları işitecek, atılan okların kulağınızın dibinden geçtiğini hissedeceksiniz.